Přehled všech sportovních možností v Krčském lese

Pro které sporty jsou v lokalitě Kunraticko-michelského lesa ideální podmínky? Běh nebo cyklistika patří k těm nejčastějším. Vyzkoušet si tu však můžete i spoustu méně tradičních disciplín.

Území Krčského lesa a jeho nejbližší okolí nabízí takřka nekonečně možností sportovního vyžití. A tak jsme si řekli, proč všechny nespočítat? V tomto článku vám tedy přinášíme podrobný přehled jednotlivých sportů a konkrétních míst, kam můžete vyrazit na trénink.

 

Běh, chůze a cyklistika

Začneme těmi tradičními sporty, se kterými se v Krčáku setkáte na skoro každém kroku. Mezi ty patří samozřejmě chůze, cyklistika, běh nebo třeba nordic walking. Jen v samotném lese se totiž nachází desítky kilometrů všech možných cest a pěšinek, spolu s asfaltkou, po které vede speciální trasa pro vozíčkáře. Všechny hlavní trasy, včetně těch turistických, běžeckých i cyklostezek najdete v naší interaktivní mapě.

Nordic walking získává stále větší oblibu hlavně u seniorů. Pro ty v Krčském lese probíhají každé úterý bezplatné lekce, sraz je vždy ve 14:00 na parkovišti restaurace U labuťe vedle Thomayerovy nemocnice. Na lekce, které se konají až do konce října, je navíc možnost zapůjčení hůlek.

V Krčáku se každoročně koná také řada běžeckých závodů. Kromě toho neznámějšího, čímž je bezpochyby Velká Kunratická, je to více než desítka dalších běžeckých akcí. Jejich přehled najdete v našem kalendáři.

A abychom měli tuto kategorii kompletní, nesmíme opomenout také orientační běh, jízdu na koni nebo jízdu na běžkách. Když totiž pořádně nasněží, v Krčáku se to běžkaři jen hemží.

 

 

Sporty bez omezení místem

Podobně jako výše zmíněné aktivity, můžeme jmenovat ještě spoustu dalších sportů a typů cvičení, pro které si můžete teoreticky vybrat skoro jakékoliv prostornější místo po celém lese. Může to být třeba jóga, pilates, tai chi, badminton, pétanque nebo slackline.

V Krčáku se také cvičí speciální sportovní program Fitmami, který se zaměřuje na cvičení s kočárky pro maminky s dětmi a miminky, ale i na outdoorové cvičení pro těhotné ženy. Pravidelné lekce se tu konají každou středu od 9:30 do 10:30. Sraz je u vstupu do lesa na křižovatce ulic U kunratického lesa a Na Ovčíně u velkého památného dubu.

Existují ale i další sportovní disciplíny, se kterými se v Krčáku pravděpodobně moc často nesetkáte, ale provozovat je tu lze také – namátkou například zumba, aerobik, cheerleading, mažoretky nebo žonglování.

Teoreticky to mohou být i různé bojové sporty – třeba aikido, box, karate, judo, kung-fu, kick-box, šerm, wu-shu, džiu-džitsu, taekwondo a spousta dalších.

A pokud mezi sporty počítáte i takzvané duševní sporty, můžete si v Krčáku zahrát klidně i šachy, dámu, go nebo bridž.

 

Lesní sportoviště

Nyní se pojďme podívat na jednotlivá hřiště na území lesa, která jsou uzpůsobena pro konkrétní sporty. Přímo na lesních pozemcích se moc sportovišť nenachází. Jsou to především různé posilovací a fitness prvky, které najdete na několika místech v lese. Zakreslené je máme také v naší interaktivní mapě – v sekci sportoviště.

Návštěvníci, kteří chodí okolo srubu Gizela a Velkého altánu ve východní části lesa budou znát určitě originální fotbalové hřiště, které je ze všech stran obehnané lesem. To se sice nenachází přímo na lesním pozemku, ale samostatné přírodní rekreační ploše, i tak ho ale můžeme považovat za součást Krčáku.

 

 

Další dvě volně přístupná fotbalová hřiště se navíc nachází jen několik desítek metrů od hranice lesa – to první na jihu směrem do Kunratic mezi ulicemi Krále Václava IV., Mašova, Turgeněvova a Fadějevova, druhé pak na jihozápad mezi Kunratickým potokem a ulicí K Zelené louce. Po lávce přes magistrálu dojdete také k legendárnímu spořilovskému Plácku, kde každý víkend hraje FK Plácek Spořilov. Na přesné umístění opět neváhejte mrknout do naší mapky.

Všechny zmiňované plochy však nejsou plnohodnotnými fotbalovými hřišti. Jejich rozměry jsou většinou okolo 35 až 40 metrů na délku a zhruba 20 metrů na šířku. Jediným plnohodnotným hřištěm je v tomto případě fotbalová plocha ve sportovním areálu Hrabákova, který patří pod ZŠ Pošepného. Hřiště s rozměry 90 na 45 metrů leží přibližně 20 metrů od okraje lesa.

Kromě fotbalových hřišť se v těsné blízkosti Krčáku nachází také několik ploch pro hraní tenisu, hned tři areály přitom s lesem doslova sousedí. Jedním jsou kurty TC Spořilov Praha poblíž restaurace Za Větrem, druhé sportoviště pak najdeme v areálu Thomayerovy nemocnice a třetí na východ u ulice Na Ovčíně. Ve všech případech leží kurty na samém okraji lesních pozemků. Pokud bychom se porozhlédli i o něco dále od lesa, tenis si můžete zahrát také v zámeckém parku v Kunraticích nebo na Spořilově v areálu Geofyzikálního ústavu.

 

Horolezci v Krčáku

Dalším sportem, který by někdo v Krčském lese možná nečekal, je horolezectví. Kousek nad cestou, která vede okolo Dolnomlýnského rybníka, naleznete několik menších skal ze starohorní břidlice. Když budete pokračovat ještě dále, narazíte na tři větší skály. Ty mají i své názvy - Zakázaná, Prostřední nebo nejvyšší Dešťovka. Ta je vysoká necelých 10 metrů a je oblíbená mezi horolezci, kteří zde najdou více než 10 různých cest s obtížností 3-5 UIAA. Ale pozor, aktuálně pro roky 2021 a 2022 nejsou skály v povolení Magistrátu hl. m. Prahy.

 

 

Sportoviště v parku Nové Roztyly

Nyní se porozhlédneme kousek za hranice Krčského lesa a zaměříme se na další vyhledávaná sportoviště v nejbližším okolí. Hned několik různých hřišť vzniklo v posledních letech v nově vznikajícím parku Nové Roztyly, který s Krčákem přímo sousedí a plynule navazuje na jeho severní hranici. V několikahektarovém parku nedaleko stanice metra Roztyly bylo před pár lety zpřístupněno nejdříve discgolfové hřiště. V roce 2019 pak byl pro veřejnost vybudován workout park, kde je možné cvičit za pomoci váhy vlastního těla. Ve stejném roce následovalo venkovní fitness s řadou cvičebních přístrojů pro všechny generace včetně seniorů. Začátkem roku 2020 byl pak dokončen běžecký ovál s mlatovým povrchem, který v zimě slouží také jako běžkařská stopa. Nejnovějším přírůstkem v parku je moderní tréninkové hřiště na parkour.

Výhodou sportovních aktivit v parku Nové Roztyly je též to, že tu každý týden probíhají nejrůznější vedené lekce pro veřejnost zdarma. Například hodiny parkouru na novém hřišti probíhají pravidelně ve čtvrtky od 15:00 do 16:00. Otevřeny jsou všem věkovým kategoriím včetně dětí od 10 let. Každé úterý od půl 7 večer se tu na vedlejším sportovišti konají veřejné lekce workoutu. Vždy ve středu v podvečer si můžete jít zaběhat s místní běžeckou skupinou pod vedením blogerů Running2.cz a ve čtvrtek se zúčastnit pravidelných lekcí jógy nebo speciálních lekcí jógy pro seniory. Všechny akce pořádá majitel parku, společnost Passerinvest Group. Park z jedné strany sousedí s lesem a z druhé pak s brownfieldem bývalých jatek Interlov. Na něm společnost Passerinvest Group připravuje komplexní urbanistický projekt zahrnující nájemní i vlastnické bydlení, pracovní příležitosti i občanskou vybavenost.

 

 

Další místa ke sportu v okolí

Po okraji Krčského lesa je však rozmístěna spousta dalších hřišť a sportovišť. Nejvíce jich najdeme na východní straně Krčáku, hlavně ve zmiňovaném sportovním areálu Hrabákova. Ten kromě fotbalového hřiště zahrnuje také volejbalový kurt, beachvolejbalové hřiště, basketbalová hřiště a atletický ovál, na kterém lze trénovat sprint, vrh koulí nebo také skok daleký.

Pokud půjdete podél Krčského lesa dál trochu na východ, dojdete od areálu Hrabákova po zhruba 150 metrech k dalším sportovištím. Jedním z nich je již výše zmiňovaný tenisový kurt, dalším univerzální hřiště s umělým povrchem, na kterém je možné si zahrát fotbal, basketbal nebo třeba streetbal. Podél ulice Na Ovčíně ještě minete několik dalších starších plácků, kde se dříve hrál třeba volejbal nebo nohejbal.

Na stejné straně Krčáku, ale o pár set metrů na jih, najdete několik dalších sportovišť u křížení ulic Hornomlýnská a Dolnomlýnská. Na samém okraji lesa se nachází menší venkovní posilovna s několika stroji, dále víceúčelové sportoviště Hornomlýnská na basketbal nebo fotbal, ale také veřejný pingpongový stůl. Stolní tenis je však možné si zahrát ještě na několika dalších místech v lokalitě Krčského lesa. Starší stůl se nachází například i u srubu Gizela v blízkosti lesního fotbalového hřiště. Další stůl na ping pong byl městskou částí Praha - Kunratice nainstalován na jaře roku 2021 na opačné straně Krčského lesa. Nachází se u křižovatky ulic Za Valem a Muškova.

I fitness stroje se nacházejí na dalších místech v lokalitě. Pár strojů například u ulice Krále Václava IV. v Kunraticích, jiné pak v areálu IKEM u parkoviště pavilonu S2 PPK. Další ještě o něco dál od lesa, u ulice Ružinovská. Přesné polohy najdete opět v interaktivní mapě.

 

 

Kde ještě sportovat

Pokud bychom to chtěli mít opravdu kompletní, můžeme se porozhlédnout ještě do většího okolí Kunraticko-michelského lesa. Jen pár set metrů na východ se totiž nachází první specializovaná curlingová hala v České republice. Na opačnou stranu, podél Kunratického potoka zase od rybníku Labuť dojdete až ke golfovému hřišti u Zámku Krč. V blízkosti se také nachází dvě sportoviště pro psy, kde je možné trénovat agility. Teoreticky si v Krčáku můžete i zaplavat. Ačkoliv přímo ke koupání není určený žádný z rybníků ani dalších vodních ploch, občas se tu s pár odvážnými plavci setkáte.

 

 

Kolik je to sportů celkem?

Pojďme si to tedy shrnout! Pro které sporty jsou v Krčáku a blízkém okolí ideální podmínky? Je to běh, chůze, nordic walking, cyklistika, jízda na běžkách, jízda na koni, jóga, pilates, badminton, pétanque, slackline, orientační běh, fitness, workout, fotbal, tenis, horolezectví, discgolf, parkour, basketbal, streetbal, volejbal, nohejbal, beachvolejbal, vrh koulí, skok daleký, stolní tenis, plavání, aikido, box, karate, judo, kung-fu, kick-box, šerm, wu-shu, taekwondo, džiu-džitsu, zumba, aerobik, cheerleading, mažoretky, žonglování, šachy, dáma, go, bridž, agility, curling a golf.

To máme celkem 50 různých sportů! Pokud bychom přidali ještě všechny další existující bojové sporty, dostali bychom se určitě alespoň na 100.

Napadají vás nějaké další, které bychom měli do článku doplnit? Neváhejte nám napsat do zpráv na naší facebookové stránce nebo na e-mail info@krcakzije.cz.