Z cyklostezky na jógovou podložku: rozhovor s Vítězslavem Králem

Od bolesti zad k vedení vlastních lekcí jógy. Přečtěte si inspirativní rozhovor s Vítězslavem Králem, zkušeným instruktorem jógy, který během prázdnin vede u Krčského lesa lekce jógy.

Každý čtvrtek se od 16:20 můžete v parku Nové Roztyly u Krčského lesa zúčastnit vedených lekcí jógy podle systému Jógy v denním životě paramhans svámího Mahéšvaránandy. Sraz je vždy v 16:15 u metra Roztyly, s sebou si stačí přinést jen vlastní karimatku. Vstupné je dobrovolné.

S lektorem Vítězslavem Králem vám přinášíme krátký rozhovor, ve kterém se dozvíte nejen více o pravidelných lekcích, ale i o jeho osobní cestě k józe nebo oblíbených místech v Krčáku.

 

Jak jste se ke cvičení jógy dostal a co vás přivedlo k vedení vlastních lekcí?

Jógu cvičím už od roku 2003. V tomto období jsem provozoval závodně silniční cyklistiku, a začala mě bolet záda. Hledal jsme nějakou relaxační činnost, která by vhodně doplnila dynamickou cyklistiku. Začal jsem chodit tedy na jógu. V roce 2006 jsem potkal svého mistra Višvaguru Paramhans Svámího Mahéšvaranandu, když jsem byl na jeho přednášce v Lucerně. Od té doby jsem také vegetariánem a nyní již cca pět let veganem. Cvičitelem jsem se stal v roce 2011, což bylo logické vyústění mé jógové cesty. V této době vedu kurzy na ZŠ Donovalské v jógacentru, v minulosti jsem cvičil také v jógacentrech na Blanické a Vostrovské. Se svou přítelkyní Helenkou Růžičkovou pořádáme rovněž víkendové jógové semináře.

 

Představil byste našim čtenářům pravidelné lekce jógy u Krčáku – kam chodíte konkrétně cvičit, na co se můžou zájemci těšit, jaký je průběh lekcí?

V krčském lese cvičíme nedaleko metra Roztyly na severovýchodním okraji lesa v parku Nové Roztyly, děkuji tímto vlastníkovi za povolení vést zde lekce. Na začátku lekce máme krátkou relaxaci, kdy se snažíme odpoutat od všedních starostí. Následují jednoduché sarvahitaásany vhodné pro všechny. Poté cvičíme sestavu Khatu pranam, která je podobná pozdravu slunci. Následují těžší ásany. Nakonec zařazuji dechové cvičení – pranajámu. Na začátku i na konci zpíváme třikrát mantru ÓM.

 

 

Cvičíte podle systému Jógy v denním životě od paramhans svámího Mahéšvaránandy. Můžete čtenářům tento přístup přiblížit? 

Systém Jóga v denním životě vytvořil jógový mistr Višvaguru Paramhans svámí Mahéšvaránanda. Je to komplexní systém, podle kterého můžete cvičit ásany, meditovat i se hlouběji ponořit do jógové filosofie. Systém má osm dílů, které jsou uceleně shrnuty v knize Jóga v denním životě. Snažím se motivovat zájemce, aby cvičili každý den.

 

Kdo všechno se může zapojit do vašich lekcí jógy? Jsou vhodné i pro začátečníky? A pro jaké věkové kategorie? 

Lekce jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé adepty jógy. Pokud vidím, že začátečník není dostatečně pružný, může ásanu klidně vynechat, stejně tak může mít i nějaké zdravotní omezení, které mu nedovolí danou ásanu zacvičit. Nicméně to neznamená, že by nemohl cvičit vůbec, je třeba vnímat své tělo a cvičit s ohledem ke svým možnostem. Není dobré přeceňovat své síly. Co se týká věku kdy s jógou začít: kdykoliv. Kolegové lektoři cvičí i jógu pro děti. Dolní hranici tedy nechci úplně stanovit a s horní to je podobné. Cvičil jsem pravidelně také na radnici Prahy 4 a v parku na Pankráci, kam ke mně chodila 91letá paní.

 

Kolik lidí se lekcí účastní? 

Lekcí se zatím účastnilo sedm různých lidí, zatím byly první dvě lekce. Možná jsem trochu podcenil propagaci, nicméně pevně doufám, že počet zájemců poroste. I v takto malé skupině si můžete hezky zacvičit.

 

Proč jste si pro místo lekcí vybral zrovna Krčský les?

Krčský les jsem si vybral, protože to sem mám blízko z práce a cvičit v přírodě u lesa je zase něco jiného než v jógovém studiu. Když přeje počasí, tyto lekce mají krásnou atmosféru.

 

 

Působíte jako referent správy veřejné zeleně, jaké má, z vašeho profesního pohledu, pro obyvatele Prahy Krčský les přínosy?

Ano máte pravdu moje profese je referent správy zeleně na Odboru životního prostředí na Praze 11. Mám na starosti městskou zeleň a dětská hřiště na Roztylech, Opatově a Chodově. Krčský les – správně Michelský a Kunratický, je ve správě Lesů hl. m. Prahy. Je to velký lesní celek, který má pro obyvatele mnoho přínosů. Hlavní funkcí je rekreační funkce, další funkce jsou: les příznivě ovlivňuje klima ve svém okolí, zpomaluje odtok povrchových vod, zabraňuje erozi, snižuje vysychání půdy či zpomaluje rychlost větru a v neposlední řadě pohlcuje CO₂ a produkuje kyslík.

 

Chodíte do Krčáku i mimo jógové lekce? Jaká místa máte nejraději? 

Do Krčského lesa chodím i mimo jógové lekce. Rád tu běhám – každoročně se účastním Velké Kunratické, nebo se jen tak procházím. Mám rád místa uprostřed lesa nebo místa s výhledy a také se mi líbí meandry Kunratického potoka.

 

 

Přijďte si zacvičit jógu v příjemném prostředí Krčského lesa, zrelaxujte a posilte své tělo i mysl pod vedením zkušeného instruktora Vítězslava Krále. Tak s kým se vidíme ve čtvrtek na jógové lekci?