Plogging: sportovní aktivita prospěšná vám i přírodě

Rádi běháte a záleží vám na životním prostředí? Tak proč tyto vášně rovnou nespojit? Představujeme vám plogging, aktivitu, při které se staráte jak o sebe, tak o vaše okolí.

Termín plogging vznikl relativně nedávno, konkrétně v roce 2016 ve Švédsku, ale už si stihl získat své příznivce po celém světě. Název této aktivity vznikl spojením slov „jogging“ a „plocka upp,“ což ve švédštině znamená zvednout či sebrat. Jedná se tak o činnost prospěšnou, jak pro vaše tělesné a duševní zdraví, tak i pro životní prostředí.

Pokud rádi běháte v Krčském lese a chcete mu jeho službu oplatit, tak proč si při svém příštím tréninku s sebou nevzít i pytel či jiný sběrný kontejner a trochu mu od odpadkům na které cestou narazíte, neulehčit? Nikdo vás samozřejmě nežádá, abyste uklidili celý les, nebo sbírali něco, co sami nechcete. Můžete se třeba rozhodnout, že sbírat budete jen plastové lahve, jejichž sběr je zdravotně nezávadný. Pokud ale budete chtít sbírat všechny druhy odpadků včetně třeba nedopalků od cigaret, tak vám určitě doporučujeme na cestu přibalit i rukavice, či jiné ochranné prostředky.

Plogging navíc vede ke zlepšení tréninku tím, že přidává do běžecké rutiny prvky intervalového cvičení. Zastavení se na sebrání odpadků může zvýšit intenzitu vašeho pohybu a zapojíte tím různé svalové skupiny.

Tipy na běžecké trasy naleznete v naší interaktivní mapě a více o sbírání odpadu v Krčském lese se můžete dočíst také zde.