Běžkaři vzali Krčský les útokem

Běžkaři z celé Prahy si užívají vydatné sněhové nadílky a vyrážejí ve velkém na výlety do nejznámějších lesů a parků. Mezi ty tradičně patří i Krčský les.

V posledních letech bývá v Praze pořádný sníh spíše výjimkou, tak není divu, že jakmile zimní počasí přeje, zaplní běžkaři všechny oblíbené lokality. Těmi nejznámějšími je třeba Divoká Šárka, Milíčovský les, Královská obora (Stromovka), Letňanský lesopark, obora Hvězda, Letná a samozřejmě i Kunraticko-michelský les, tedy Krčák.

Právě zde jste tento týden mohli potkat během každého dne desítky běžkařů. Od profíků, přes amatérské nadšence, až po celé rodiny s dětmi. Stopy aktuálně najdete po skoro celém lese – jak na hlavních turistických trasách, tak na menších cestičkách. Výhodou je, že ačkoliv stopy nejsou nijak strojově upravovány, dá se po celém lese jezdit velmi dobře. Jen na několika málo místech je sníh lehce vyježděný. Pozor si je třeba dávat u kopců na hlavních trasách, kde je vysypán štěrk pro pěší. I v těchto případech je ale posyp jen na jedné straně, takže stále jednoduše projedete.

Na širších cestách se dá krásně bruslit a v hlubším sněhu najdete klasické vyježděné stopy. Někteří běžkaři dokonce zamířili až ke zřícenině Nového hradu.

Dokud tedy sníh drží, neváhejte do Krčského lesa vyrazit také. Mimochodem – vyzývá k tomu i samotná radnice městské části Praha-Kunratice, která dnes na svém facebookovém profilu zveřejnila tento vtipný příspěvek.

MČ Praha-Kunratice však současně vyzývá všechny chodce, aby do vyježděných stop zbytečně nešlapali a pejskaře, aby nenechali své pejsky tyto stopy ničit. Současně si je třeba dávat pozor na kolize. Další prosba totiž míří na samotné běžkaře – ti nesmí zapomínat na to, že cesty jsou stále primárně na chození a není tak vhodné dělat si z Krčského lesa závodní dráhu. Zkrátka je třeba dbát vzájemné ohleduplnosti.