Běhání v Krčáku pro začátečníky i pokročilé

Jedna ze základních a nejoblíbenějších tras v Krčáku měří přibližně osm kilometrů. Výhodou je, že je okružní, takže na ni můžete nastoupit z více možných míst a uběhnout tolik, kolik zvládnete.

Krčák je ideální místo pro rekreační i výkonnostní běžce. Nabízí bezpočet tras, v tomto článku se ale podíváme blíže na tu nejklasičtější - okružní trasu. Kde jinde v Praze najdete kousek od metra možnost běžet lesem celých osm kilometrů, aniž byste museli nějakým místem běžet dvakrát? Na okružní trasu, což je samozřejmě její velká výhoda, lze pohodlně naběhnout na mnoha místech. Mezi nejpopulárnější patří stanice metra Roztyly, odkud je to na trasu zhruba 100 metrů, či blízká restaurace Za větrem.  Dalším dobrým výchozím bodem je restaruace U Labutě, odkud je to kousek ze zastávky Nemocnice Krč a dá se tam také velmi dobře dojet autem, nebo restaurace Na Tý louce zelený či U Krále Václava IV., které se nacházejí blízko IKEMu a jsou dobře dosažitelné autem z Vídeňské ulice nebo MHD právě ze zastávky IKEM. Z druhé strany lesa se lze na trasu napojit buď u Dolnomlýnského rybníka, nebo třeba ze zastávky Petýrkova, která leží pár desítek metrů od nákupního centra Chodov.

Mapu této trasy naleznete ZDE.


Trasa:
Výchozí bod u metra Roztyly, popisováno při směru běhu od Roztyl k restauraci Za Větrem:

 

Na prvních dvou kilometrech trati si běžec krásně protáhne nohy v mírném klesání po zpevněných lesních cestách, až se dostane na nejnižší místo trati – k rybníku Labuť.  Rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem trati je 90 výškových metrů, což není nic hrozného. Navíc většinu z tohoto převýšení získá člověk na jednom krátkém úseku, proto většinu trati lze označit za spíše rovinatou či mírně zvlněnou. Od Labuťe začíná asi nejkrásnější pasáž, kdy člověk běží po lesní cestě, která se chvílemi stává spíše větší pěšinou. Po levé ruce se zdvihají prudké strže, na jejichž vrcholu běžec v jednu chvíli tuší zříceninu Nového Hrádku a může si představovat, jak prudké je pověstné stoupání na Velké Kunratické, jejíž trať ve svém začátku kříží právě okružní trasu. Po necelých čtyřech kilometrech od Labutě se běžec dostane k Dolnomlýnskému rybníku, kde zahne prudce doleva na menší pěšinu a čeká ho zmíněný jediný prudký výběh v rámci trasy. Zhruba po tři sta metrech stoupání se člověk dostane na „náhorní plošinu“ a ví, že má z hlediska převýšení vyhráno. Následuje už rovinatá pasáž, kde je po pravé ruce více či méně vidět zástavbu a po levé ruce nabízejí odbočky možnost zaběhnout do hlubin Krčáku. Když se ale běžec drží stále ne okružní trase, zahne u Vekého altánu doprava po modré a mírným klesáním kolem restaurace Globus, už se dostane zpět na výchozí bod u metra Roztyly.

 

Parametry trasy:

 

Délka: 8 km
Čas: průměrný běžec by ji měl ve volném tempu zdolat zhruba za 50 minut
Převýšení: mezi nejnižším a nejvyšším místem trati je převýšení do 90 metrů
Povrch: z naprosté většiny zpevněné lesní cesty
Hodnocení: jednoduchá až středně náročná trasa s jednou prudší pasáží
Doporučené obutí: krosové boty po dešti či v horším počasí, silniční pro suché dny
Bonusy: možnost na několika místech začít, nebo také dříve skončit a rovnou naskočit na MHD; možnost na několika místech odbočit na další trasy směřující do nitra lesa