U Krčáku vzniká tréninkové hřiště na parkour

V parku Nové Roztyly v blízkosti Krčského lesa nyní vzniká další veřejné sportoviště. Jde o parkourové hřiště s několika univerzálními překážkami.

Hned na úvod je třeba upřesnit, že se nejedná o hřiště s překážkami pro koně, ale pro lidi. Některé totiž pod pojmem parkour možná napadne tradiční jezdecký sport, který se zásadně liší od toho parkouru, který se zformoval teprve během několika posledních dekád.

 

Stručně o parkouru

Parkour, podobně jako třeba free running, je umění pohybu, které by bylo možné definovat také jako akrobatickou sportovní disciplínu, v níž traceuři, tedy ti, co aktivně provozují parkour, překonávají pomocí různých skoků a pohybů nejrůznější překážky v městském či přírodním prostředí. Kromě pojmu traceur se dnes můžeme setkat i s počeštěným označením „parkourista“.

Za předchůdce parkouristů je považován Francouz Georges Hébert, který na počátku 20. století vytvořil systém výcviku, tzv. přírodní metodu, jež klade důraz na cviky jako běh, skok, šplh, zvedání, házení, úpoly a plavání. Parkour, jak ho známe dnes, ale vznikl až během devadesátých let. Za jeho autora a hlavního představitele je považován David Belle, který dospíval na předměstí Paříže. Právě zde později zformoval první parkourovou skupinu Yamakasi, která byla známá pevným řádem a náročnými tréninky. Členem skupiny byl i Sébastien Foucan, který se časem odtrhl a založil vlastní směr s odlišnou filozofií, známý pod názvem free running.

Obě disciplíny začaly rychle získávat spoustu příznivců, celosvětově je pak zpropagovalo filmové účinkování jak Davida Bella, tak Sébastiena Foucana. Belle ztvárnil například hlavní roli v úspěšném akčním filmu Okrsek 13 z roku 2004, Foucan se zase objevil po boku Daniela Craiga v bondovce Casino Royale z roku 2006, kde před agentem 007 prchal v úvodní honičce po staveništi s jeřáby.

Během uplynulých 20 let se tak parkour rozšířil doslova po celém světě. Stále více příznivců si získává také u mladší generace ve věku od deseti do 16 let. Je tak jasné, že popularita parkouru jen tak neopadne a hřišť na efektivní trénink bude ve všech městech přibývat.  

Nové tréninkové hřiště v Praze 11 vzniká jen kousek od Krčského lesa, ve volnočasovém parku Nové Roztyly, ve kterém byla v posledních letech zpřístupněna celá řada dalších sportovišť. Jednotlivá hřiště zde vybudoval vlastník pozemků, společnost Passerinvest Group, který v rámci plánu celkové přeměny lokality mezi Krčským lesem a magistrálou postupně kultivuje dříve zanedbané území. Na přesné umístění jednotlivých sportovních ploch se můžete podívat v naší interaktivní mapě.

 

Hřiště v parku Nové Roztyly

Tréninkové hřiště na parkour má rozlohu přibližně 120 metrů čtverečních, čtvercový tvar a je vybaveno několika univerzálními překážkami. Obsahuje vysoké hrazdy pro trénink různých švihových a silových technik, nízké lešení pro trénink rovnováhy a doskoků, malou zeď a větší stůl na přeskoky a vysokou zeď na výlez. Traceury potěší jistě i to, že zdi z betonu nebudou klouzat ani za vlhka. Dopadová plocha z dřevní štěpky umožní zase měkký dopad a pružný odraz. Hřiště je tedy spíš menší, ale zcela dostatečně vyhoví tréninkovým potřebám začátečníků i zdatných traceurů.

„Vyslyšeli jsme přání veřejnosti a na základě jejích podnětů jsme se rozhodli v parku Nové Roztyly vybudovat další sportovní hřiště, tentokrát pro mládež. Samozřejmě jsme si vědomi bezpečnosti jeho užívání, proto zde plánujeme i vedené lekce s předními českými parkouristy,“ vysvětluje Ing. Martin Unger, zástupce investora ze společnosti Passerinvest Group.

Další sportoviště najdete rozmístěná po celém parku. V jeho západní části nedaleko restaurace Za Větrem bylo v roce 2017 vybudováno discgolfové hřiště, během léta 2019 následoval venkovní workout park s cvičební sestavou umožňující posilování vlastní vahou těla. Ještě téhož roku přibylo outdoorové fitness pro všechny generace. Na začátku roku 2020 byla otevřena přírodní běžecká dráha, která se během zimy mění na dráhu běžkařskou.

Společnost Passerinvest Group v blízkosti parku připravuje též celkovou rekultivaci neutěšeného brownfieldu bývalých jatek Interlov, který bezprostředně navazuje na křižovatku magistrály s Jižní spojkou. Tam, kde ještě před pár lety stály ruiny budov areálu a kde jsou dodnes betonové základy a neprostupné houští, se připravuje komplexní urbanistický projekt, zahrnující nájemní i vlastnické bydlení, pracovní příležitosti, mateřskou školku a parková veřejná prostranství s obnoveným Roztylským potokem.