Zásadním problémem je, že za aktuálních pravidel je možné jídlo prodávat pouze ve výdejním okénku s sebou nebo prostřednictvím rozvozu. Podniky u Krčáku přitom běžně navštěvují převážně lidé pracující v okolí a ti, kteří se do lesa vypravili na výlet. Těží také z velkých akcí, jako jsou svatby, oslavy nebo jiné společenské události. Tomu všemu ale současné mimořádné období moc nepřeje. Řada lidí pracuje z domova a jídlo v krabičce není to samé, co si po náročném výletu odpočinout pěkně v teple u horkého čaje a něčeho dobrého k snědku.
Dovedete si tak jistě představit, co taková změna znamená pro vaše oblíbené podniky v Krčském lese a okolí. Vaši pomoc nyní potřebují více než kdy jindy. Stačí přitom relativně málo – pokud žijete v lokalitě, udělejte si do některého z podniků menší výlet a dojděte si do výdejního okénka pro chutný oběd, nebo si jídlo nechte dovést.
Například Grill Restaurant Za Větrem nabízí ve svém týdenním menu spoustu chuťovek z grilu, vegetariánská jídla i skvělé polévky a něco sladkých dezertů. Do litrových a dvoulitrových lahví si navíc můžete nechat načepovat Kozla 11 nebo Muflona 12. A při víkendové procházce v Krčáku si Za Větrem můžete dát do ruky sendvič, burger nebo třeba bagetu.
Někteří již pomoc oblíbeného podniku vzali skutečně vážně. Jeden ze stálých hostů si například objednal domů pečenou jehněčí kýtu se šalvějí pro osm osob. Do 5. 11. 2020 nyní restaurace přijímá také objednávky na svatomartinské husy a kachny.
Objednávky na svatomartinské husičky s červeným zelím a variací knedlíků aktuálně přijímá také restaurace U Labutě, která je však zatím stále na pochybách, zdali bude zájem dostatečný. Pokud tedy restauraci chcete podpořit, máte příležitost ozvat se na telefon nebo e-mail a to nejpozději do 6. listopadu. Svatomartinské menu by bylo následně k vyzvednutí ve výdejním okénku v termínu od 11. do 13. listopadu.
Se svatomartinskou husou již počítá restaurace Na tý louce zelený, rezervaci je však též třeba potvrdit po telefonu. V ostatních dnech je pak k dispozici na výběr nejméně z pěti jídel, novinkou je prodej rozpečeného křupavého chleba. Stejně jako restaurace Za Větrem nechybí v nabídce točený Muflon, ale také Svijany 11 nebo Rohozec 10. Rozvoz jídla obstarávají přímo zaměstnanci, kteří jsou k dispozici od pondělí do neděle.
Naopak sousední restaurace U Krále Václava IV. letos změnila celý svůj koncept a v sezóně od dubna do září provozuje novou letní a grilovací kuchyň pod názvem Kunratické terasy. Vnitřní prostory restaurace jsou pak v období od října do března zamýšleny pouze pro firemní a soukromé akce, což však aktuálně možné není.
Za stávajících podmínek musela bohužel zavřít Školka, která se letos přejmenovala na Restauraci u Krčáku. Důvodem je taková výše obratu, při kterém nebyla restaurace schopna zachovat běžnou kvalitu služeb.