Běžecká etiketa. Jak na ni?

Běhání je v kurzu. Jak si ho zpříjemnit? Správnými pravidly běžecké etikety! Přečtěte si základní pravidla od běžeckých instruktorů.

Autory textu jsou Soňa a Michal Hrabcovi, bloggeři Running2.cz a také instruktoři pravidelných podvečerních běhů v Krčském lese. Připojit se můžete i vy - více informací včetně termínů najdete v aktualitě nebo na facebookové události

 

Pravidlo č.1: Běžci si tykají
Základem běžecké etikety je tykání. Nemusí vám to být příjemné a nepřemáhejte se, ale pokud vám někdo tyká, je to naprosto v pořádku. Při běhu je jedno, kdo jsme a jak jsme staří. Záleží jen na tom, že nás to všechny baví.

 

Pravidlo č.2: Běžci se zdraví
Kdykoliv běžíme a míjíme v protisměru dalšího běžce, pozdravíme ho aspoň mávnutím ruky. Pokud ale běžíme „na pohodu“ jednoduché ahoj potěší, když je navíc spojeno s úsměvem, dodá takový pozdrav druhému spoustu energie. Občas se setkáváme s názorem, že „když trénuji tempa, přece se nebudu rozhazovat zdravením“. Ovšem rychlé pozdravení je i při tempovém tréninku dobré, protože v závodě také nebudou vždy ideální podmínky a toto malé rozptýlení nás učí, jak se rychle začít znovu koncentrovat.

 

Pravidlo č.3: Běžci si pomáhají
Ve sportu se každoročně udělují ceny fair-play, ale popravdě žádná cena by neměla být potřeba, pomoc při závodě, tréninku, ale i v životě by měla být naprostou samozřejmostí. Někdy jde o zdraví a je to naprosto jasné. Jindy jde jen o to, druhého podpořit, podat mu vodu nebo se rozdělit o energetickou tyčinku či magnézium. Zkrátka, když běžíme nebo jdeme kolem někoho, u něhož se nám zdá, že by mohl potřebovat naši pomoc, tak mu ji nabídneme.

 

Pravidlo č.4: Běžci se snaží být ohleduplní
Je vcelku běžné, že při předbíhání do sebe běžci vrazí nebo se postrčí. Vinu na tom nesou oba. Často je to jen malé pošťouchnutí, které se prostě stane. Na druhou stranu loket pod žebry nebo podvrtnutý kotník není zase tak neobvyklý. Až se příště budete snažit na úzkých místech předbíhat, hlaste předbíhanému „vlevo“ nebo „vpravo“. Snažte se „zúžit“ a nevrážet zbytečně do předbíhaného. Naopak, pokud jste předbíhaný, myslete na fair play – rychlejšímu byste se měli snažit v rámci možností a bezpečí uhnout. Ano, volíte si trasu a snažíte běžet tou nejpohodlnější, ale pokud tím blokujete celou cestu, není to zrovna nejslušnější. V okamžiku, kdy už vás někdo předbíhá, neměňte směr a nedělejte nepředvídatelné pohyby.

 

Pravidlo č. 5: Běžci respektují jiné běžce
Nevíme, kde se to v lidech bere, ale často se setkáváme s tím, že někteří běžci snižují výkony druhých. Kritizují tréninkové metody anebo jinak urážejí ostatní běžce. Takoví by se vlastně ani neměli nazývat běžci. Tolerance a respekt k druhým je v tak svobodném a rovném sportu, jakým je běh, naprostý základ. Je třeba si vždy uvědomit, že je mnoho různých pohledů na stejnou věc, každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Není tak důvod druhého hned hanit, ale je lepší ptát se a snažit se pochopit.